In Wereldmuseum Rotterdam is vanaf deze maand een prachtige tentoonstelling opgesteld die gaat over de wereldwijde erfenis van Kolonialisme en hoe die doorwerkt in de stad en waar lokale, nationale en internationale geschiedenissen samenkomen. De tentoonstelling heeft een verloop van de VOC-periode begin 1600 met de diverse zogenoemde wingewesten (koloniën) en de slaverhandel wereldwijd en de gevolgen daarvan. Het laat ook zien wat de betekenis was van en voor de stad Rotterdam in die periode.
Verder is er aandacht voor de historie van diverse grotere bevolkingsgroepen in Rotterdam en hoe en waarom zij hier zijn beland. Het gaat dan om de Chinezen, Surinamers, Indonesiërs, Molukkers, Marokkanen, Turken en Kaapverdianen, ieder met een eigen verhaal. Feit dat zij nu de 'nieuwe' Rotterdammers zijn heeft gevolgen voor de stad en manifesteert zich in bv. culturele uitingen of festivals (bv. Zomercarnaval), op speciale feest- of herdenkingsdagen (bv. Keti Koti), eetcultuur met exotische winkels.
Het is een tentoonstelling met een lange duur in vijf verschillende thema’s die begon op 1 december 2023 en doorloopt tot en met 3 november 2024 en de stadsgeschiedenis in relatie tot wereldgeschiedenissen weergeeft met voorbeelden van hoe het verleden nog dagelijks doorwerkt in het heden. Het wereldmuseum heeft nogal wat veranderingen ondergaan in de laatste decennia en werkt sinds 2017 nauw samen met Wereldmuseum Amsterdam, Wereldmuseum Leiden en Wereldmuseum Berg en Dal (voorheen bekend als Nationaal Museum van Wereldculturen bestaande uit het Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde).
De gezamenlijke musea bezitten in hun collecties bijna 450.000 voorwerpen, 260.000 fotografische beelden en zo'n 350.000 items documentair beeldmateriaal en werken ook samen met lokale instellingen als het Stadsarchief Rotterdam. Tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam:1 december 2023 t/m 3 november 2024 in Wereldmuseum (vroeger het Museum voor Land en Volkenkunde) gevestigd aan de Willemskade 25
Door: ANP